Vacature Informatiearchitect

6 november 2018 Het Informatiehuis Water (IHW) is een samenwerkingsverband van de waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat. Samen met de waterbeheerders komen we tot uniforme, toegankelijke en bruikbare informatie over water. Het IHW is de schakel tussen waterbeheerders en gebruikers van informatie over water. We ontsnipperen en centraliseren informatie over water, zodat alle relevante informatie op één punt is op te vragen. Concreet coördineren we de informatiestromen voor waterkwaliteit en -veiligheid, onderhouden en beheren we de Aquo-standaard, en beheren en ontwikkelen we applicaties om de informatie te bundelen en beschikbaar te stellen. Sinds 2011 speelt het IHW een belangrijke rol voor landelijke rapportages aan de waterbeheerders, de Tweede Kamer en de Europese Unie. Wij zijn per direct op zoek naar een:

Informatiearchitect

(32 tot 36 uur per week. Het betreft een tijdelijke detachering tot 2022 vanuit jouw huidige overheidsinstantie) 
Standplaats: Amersfoort

Waar werken we aan?   
Het IHW is de digitale schakel tussen waterbeheerders. We stimuleren de onderlinge samenwerking en interactie. Bovendien ontlasten we de waterbeheerder bij structurele informatiebehoeftes van buitenaf, zoals landelijke programma’s, rapportageverplichtingen en overige datasets.

De Aquo-standaard borgt de kwaliteit van de data, waarmee de watersector zijn werkprocessen aangaat. Het is een open standaard, die de éénduidige uitwisseling van gegevens optimaliseert. Hiermee worden de data inzichtelijk, toegankelijk, en uitwisselbaar en geven ze echte informatie. De Aquo-standaard leeft: gebruikers en andere betrokkenen kunnen een verzoek tot wijziging op de standaard indienen bij het Informatiehuis Water.

Wat ga jij doen?  
In de rol van informatiearchitect ontwikkel je de Aquo-standaard, zodat deze blijft aansluiten op de processen van de waterbeheerders en op het stelsel van standaarden. Tevens ben je de onafhankelijke kwaliteitscontroleur op de informatieproducten van het IHW. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan wijzigingsvoorstellen, dataverzoeken en diverse rapporten. Daarnaast heb je de volgende verantwoordelijkheden:

 • Je werkt in het Aquo team en levert ook een belangrijke bijdrage aan de andere teams binnen het IHW. Jij weet als geen ander hoe de informatieproducten van het IHW tot stand moeten komen. Je coacht de medewerkers in het team om te komen tot het juiste eindproduct.
 • Je bent verantwoordelijk voor het informatiebeleid, waaronder de standaard voor de gehele watersector: Aquo. Je treedt op als probleemmanager van de applicaties en komt met verbetervoorstellen. 
 • Daarnaast ben je de bewaker van de architectuur binnen het IHW. Hiervoor ontwikkel je de enterprise architectuur en houd je deze ook actief bij. Aansluitend lever je input binnen projecten aan de startarchitecturen.
 • Je vertegenwoordigt Aquo en het IHW, je legt relaties met andere organisaties zoals standaardbeheerders en zoekt de samenwerking. Je neemt zelf het initiatief in het verkennen van de wereld waarin Aquo en het IHW opereren.  

Naar wie zijn wij op zoek?   
Je werkt op dit moment bij een waterschap, Rijkswaterstaat of een provincie en wil graag je horizon verbreden. Je hebt van nature de neiging om de diepte in te gaan, omdat dat jouw nieuwsgierige aard is. Je bent een echte netwerker die Aquo vertegenwoordigt en die de verbindingen onderhoudt met andere organisaties. Daarnaast beschik je over: 

 • WO werk- en denkniveau;
 • Goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk;
 • Minimaal twee jaar ervaring in een gelijksoortige functie;
 • Sterke inhoudelijke ICT kennis (applicatieontwikkeling, standaardisatie (UML), linked data, standaardisatie binnen de overheid,);
 • Ervaring met het coachen van teams;·        
 • Je bent zakelijk en doelgericht, je neemt stappen om je visie concreet te maken.

Wat bieden wij? 
Werken binnen het IHW is uitdagend; elke dag weer. Je werkt aan grote projecten, in een steeds veranderende omgeving. We kennen een informele en enthousiaste werksfeer, waar een gedreven team dagelijks werkt aan een heldere, gezamenlijke opdracht in een complex veld.

 • Op basis van inleen vanuit jouw huidige overheidsorganisatie word je ingezet tot 31-12-2021 met mogelijk een optie voor verlenging.
 • Zowel op inhoudelijk als persoonlijk vlak faciliteren we jouw ontwikkeling.
 • De mogelijkheid bestaat om vanuit je eigen organisatie een deel van de werkzaamheden uit te voeren.
 • Het salaris voor deze functie ligt tussen minimaal € 3740,- en maximaal € 5342- per maand op basis van 36 uur

Bij het IHW geloven we dat je je ontwikkelt door samen te werken en van elkaar te leren. Successen worden gevierd, want bij het IHW worden we blij van goed afgeronde projecten. Trouwens, onze waterbeheerders ook!

Ben je enthousiast? 
Reageer dan op deze vacature door je motivatie met een link naar je LinkedIn profiel  (of je CV) te mailen naar vacatures@ihw.nl onder vermelding van IHW0131. Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met Ruud Kersten, programmamanager IHW  via 06-53794303 of voor de procedure met Rachel de Jong, capaciteitsmanager via 06 38 05 72 34. 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature stellen wij niet op prijs.